장 가르기
재료
메주반말(2~3덩이), 찹쌀400g(3컵), 다시마우린물1.5리터, 메주가루1과1/2컵, 콩가루1과1/2컵, 고추씨가루1컵, 굵은소금 1컵, 햇장
만드는 법
1. 메주는 건져내고, 간장은 고운체에 밭여 솥에 부어 끓기 시작 하면 거품을 걷어내면서 불을 약하게 줄여 80℃정도에서 약 20분 정도 끓인 후 소독한 항아리에 부어 볕이 잘 드는 곳에서 숙성시킨다.
2. 다시마 우린 물에 찹쌀을 불려 죽보다 되직하게 진밥을 짓는다.
3. 고추씨는 곱게 빻고 메주는 덜 띄운 것으로 빻아 준비한다.
4. 콩은 3번 정도 쪄서 말렸다가 빻아 준비한다.
5. 건져놓은 메주를 손으로 주물러 으깨놓고 진 찹쌀밥과 나머지 가루를 모두 넣어 섞은 후 소금으로 간하고 햇장으로 농도를 맞춘다.
방송한 요리 장 가르기 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..
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Long shelf
material
(2 cups), glutinous rice 400 g (3 cups), kelp we water 1.5 liters, meju powder 1 and 1/2 cups, soy flour 1 and 1/2 cups, red pepper seed flour 1 cup, coarse salt 1 cup,
how to make
1. Remove the meju, and the soy sauce is poured into the pot, pour it into the pot and start to boil, then remove the bubbles and reduce the fire lightly. Boil it for about 20 minutes at 80 ℃ and pour it in sterilized jar and mature in the sunny place.
2. Kelp We call the glutinous rice in water and make rice cook more than porridge.
3. Pepper seeds are crushed finely and prepared by grinding to a lesser extent.
4. Steam the beans three times and then dry and prepare them.
5. Pour the prepared meju by hand and crush it. Add the remaining glutinous rice and the rest of the flour, mix with salt, and adjust the concentration with the sunshine.
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