장 담그기
재료
메주4~6덩이(한말분량), 소금 7리터(5.5kg), 물 23~25L, 꿀 1큰술, 건고추 5개
참숯 3개, 대추 7개, 통/깨 1큰술
만드는 법
1. 잘 띄어진 메주를 솔로 문질러 흐르는 물에 깨끗이 씻은 후 햇볕에 말린다.
2. 간수가 잘 빠진 소금을 미리 풀어 고운체에 받쳐 맑은 소금물을 준비한다.
3. 준비한 메주를 잘 소독한 항아리에 차곡차곡 담는다.
4. 적당한 염도(16~17보오메)를 낸 소금물을 붓는다.(3월장은 17~18보오메)
5. 참숯을 빨갛게 달구어 넣고, 건고추와 대추를 넣어 뚜껑을 덮는다.
방송한 요리 장 담그기 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..
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Soaking
material
4 ~ 6 pieces of Meju, 7 liters of salt (5.5kg), 23 ~ 25L of water, 1 tablespoon of honey, 5 pieces of dried red pepper
3 charcoal, 7 jujube, 1 tbsp sesame / sesame
how to make
1. Rinse the well-blown meju with a brush, rinse thoroughly in the running water and dry in the sun.
2. Prepare clear salt water by preliminarily releasing salt that is well-preserved in the jug.
3. Prepared meju is put in a well-disinfected pot.
4. Pour salt water with appropriate salinity (16 ~ 17 bowls) (March to 17 ~ 18 bowls)
5. Put charcoal in red, put dry chili and jujube, cover lid.
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