전통 찹쌀고추장
재료
찹쌀가루 5컵, 엿기름 끓인물 5컵, (엿기름 5컵,물 10컵), 고춧가루5컵, 조청4컵, 메주가루3컵, 소금1과1/4컵, 액젓1/2컵, 청주1/2컵, 끓여식힌물 2컵반
만드는 법
1. 찹쌀을 깨끗이 씻어 5시간 이상 불려 빻아 놓는다.
2. 엿기름을 주머니에 넣어 물을 부어 30분 정도 불린 다음 여러번 주물러 엿기름물을 낸 다음 졸인다.
3. 빻아 놓은 찹쌀가루에 뜨거운 물을 넣어 익반죽한다.
4. 익반죽한 찹쌀은 구멍 떡을 빚어 끓은 물에 삷는다.
5. 구멍 떡이 떠오르면 건져 넓은 그릇에 담고 방망이로 저어 잘 풀어준다.
6. 농도조절용 물을 따로 끓여 놓는다.
7. 풀어 놓은 찹쌀이 따끈할 때 메주가루, 고춧가루, 조청, 청주를 넣어 섞어준다.
8. 끓여 식힌 물을 넣어 농도를 맞추고 소금으로 간을 맞춘다.
9. 바로 항아리에 담지 말고 2~3일 후 소금이 다 녹은 후 항아리에 담아 웃소금이나 설탕을 뿌려 햇볕이 잘 닿는 곳에서 6개월 이상 숙성시킨다.
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Traditional glutinous rice hot pepper paste
material
5 cups of glutinous rice powder, 5 cups of malted water, 5 cups of malt, 10 cups of water, 5 cups of red pepper powder, 4 cups of cornstarch, 3 cups of meju powder, 1 cup of salt and 1/4 cup, / 2 cups, 2 cups of boiled and cooled water
how to make
1. Rinse the glutinous rice thoroughly and grind it for more than 5 hours.
2. Put the malt into your pocket, pour water for about 30 minutes, then rinse the malt several times to rinse the water.
3. Put hot water in the ground glutinous rice flour to boil.
4. The glutinous glutinous rice cooks a hole rice cake and boils in boiling water.
5. If the hole rice cake is raised, put it in a large bowl and stir it with a bat.
6. Boil water for concentration control separately.
7. When the glutinous rice is warm, add meju powder, red pepper powder, sweet potato, and sake.
8. Put boiled and cooled water to adjust the concentration and make the salt with the liver.
9. Do not put it directly in the jar. After 2 ~ 3 days after the salt is melted, put it in a jar and sprinkle with salt or sugar and mature it for 6 months or more in a sunny place.
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