대추 고추장
재료
고춧가루5컵, 메주가루1컵반, 대추 5줌, 찹쌀2컵반, 엿기름5컵, 조청 1컵~2컵, 소금1과1/4컵, 정종1/2컵
만드는 법
1. 대추는 깨끗하게 씻어 식초물에 10분 정도 담근 후 2~3번 씻는다.
2. 씻어 놓은 대추에 물 3배를 넣고 2~3시간 동안 고아 놓는다.
3. 고아진 대추에 엿기름물을 부어가며 중간체에 걸러 받친 다음 졸인다.
4. 찹쌀을 5시간 불려 빻아 엿기름물에 섞어 2L로 졸인다.
5. 농도 맞출 물을 끓여 놓는다. ( 2~2.5L )
6. 졸여진 찹쌀물이 따끈할 때 메주가루, 고춧가루, 대추고, 조청을 넣어 섞어준다.
7. 농도를 맞춰 소금으로 간을 한다.
8. 바로 항아리에 담지 않고 2~3일 후에 항아리에 담은 후 햇볕이 잘 닿는 곳에 둔다.
방송한 요리 대추 고추장 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..
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Jujube pepper paste
material
5 cups of red pepper powder, 1 cup of meju powder, 5 minutes of jujube, 2 cups of glutinous rice, 5 cups of malt, 1 cup to 2 cups of salt, 1 cup of salt and 1/4 cup,
how to make
1. Wash the jujube clean, soak in vinegar for about 10 minutes and wash 2-3 times.
2. Add 3 times water to the washed jujube and put it for 2-3 hours.
3. Pour maltese juice into the jujube jujube and feed it to the intermediates.
4. Rinse the glutinous rice for 5 hours and mix with malt sugar.
5. Concentrate the water to boil. (2 to 2.5 L)
6. When boiled glutinous rice water is hot, mix it with meju powder, red pepper powder, jujube, and zojang.
7. Concentrate the salt to salt.
8. Do not put it directly in the jar, put it in the jar after 2 ~ 3 days, and place it in the sunlight.
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