도라지 고추장
찹쌀가루 3컵, 엿기름3컵, 물 15컵, 고춧가루 5컵, 메주가루3컵, 도라지 두줌, 조청 1컵반, 액젓1/2컵, 소금1컵, 끓여 식힌물 5컵, 청주 1/3컵
만드는 법
1. 찹쌀을 깨끗이 씻어 5시간 이상 불려 빻아 놓는다.
2. 엿기름을 물에 불려 주머니에 넣고 주물러 짠다.
3. 찹쌀가루에 엿기름물의 1/2을 섞어 죽을 쑨다.(3L)
4. 도라지를 깨끗이 씻어 찜통에 쪄서 믹서에 갈아 끓여 졸인다.
5. 찹쌀죽이 따끈할 때 마늘 끓인 것과 고춧가루, 조청, 소금 분량의 1/2, 액젓, 메주가루를 넣어 섞어준다.
6. 끓여 식힌 물을 넣어 농도를 맞추고 소금으로 간을 맞춘다.
7. 다음날 소금 다 녹은 후 농도를 확인 한 후 항아리에 담아 햇볕이 잘 드는 곳에 둔다.
방송한 요리 도라지 고추장 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..
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Bellflower hot pepper paste
3 cups of glutinous rice powder, 3 cups of malt, 15 cups of water, 5 cups of red pepper powder, 3 cups of meju powder, 2 cups of bellflower, 2 cups of juice, 1 cup of salt, 1 cup of salt, 5 cups of boiled and cooled water,
how to make
1. Rinse the glutinous rice thoroughly and grind it for more than 5 hours.
2. Put malt in water and squeeze.
3. Add glutinous rice flour mixed with 1/2 of malt (3L)
4. Wash the bellflower cleanly, boil it in a steamer, boil it in a mixer and boil it.
5. When the glutinous rice porridge is hot, mix garlic, hot pepper powder, sweet potato, 1/2 of salt, sauce, and meju powder.
6. Put boiled and cooled water to adjust the concentration and make the salt with the liver.
7. After melting the salt the next day, after checking the concentration, place it in a sunny place in a jar.
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