멸치젓
멸치 4Kg, 소금 1.2㎏, 다시마 찹쌀죽 600g(다시마육수 3컵, 찹쌀 100g)
1. 멸치는 씻지 말고 지저분한 것을 젓가락으로 골라낸다.
2. 다시마 육수를 진하게 내서 찹쌀을 넣고 죽을 쑨다.(밥보다 질고, 죽보다 되직하게)
3. 멸치 4㎏에 굵은 소금 1.2㎏, 찹쌀죽을 넣어 버무려서 항아리에 꼭꼭 눌러 담는다.
남은 소금으로 윗면을 덮는다.
4. 누런 종이를 윗면에 눌러 덮고 비닐 3장으로 항아리를 덮고 검정고무줄로 묶어둔다.
5. 반찬으로 쓸 때는 잘게 썰어 다진파와 마늘, 식초, 고춧가루나 풋고추 등을 넣고 무치면 맛있는 반찬이 된다.
방송한 요리 멸치젓 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..
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Anchovy sauce
4kg of anchovies, 1.2kg of salt, 600g of kelp glutinous rice porridge (3 cups of kelp soup, 100g of glutinous rice)
1. Do not wash anchovies and chop them off with chopsticks.
2. Deeply tannin seaweed, put glutinous rice, and die.
3. Put anchovy 4 ㎏ thick salt 1.2 ㎏, glutinous rice porridge and put it in a jar.
Cover the top with the remaining salt.
4. Cover the yellow paper with the top cover, cover the jar with 3 vinyls, and tie it with the black rubber band.
5. When you use it as a side dish, cut it into thin chopped pieces, garlic, vinegar, red pepper powder and green pepper.
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