멸치생젓 고들빼기김치 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)

MBC 기분좋은날 2015년 10월 7일 방송한 요리 멸치생젓 고들빼기김치 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 간단히 소개합니다.

멸치생젓 고들빼기김치

고들빼기 1kg, 굵은소금 ½컵, 물 10컵, 쪽파 50g,찹쌀풀 ½컵(찹쌀가루 1큰술, 콩물 1작은술, 물 1컵)

양념:고춧가루 3큰술, 마른 고추 30g, 다시마물 2컵, 다진 마늘 2큰술, 다진 생강 1작은술, 멸치액젓 ⅓컵, 새우젓 1큰술, 멸치생젓 1작은술, 소금 약간

1. 고들빼기의 밑동은 칼로 살살 긁어 다듬어 흙을 털어내고 지저분한 부위를 떼어낸다.

분량의 물에 소금을 풀어서 녹인 다음 손질한 고들빼기를 담그고 중간에 뒤집어가며 2~3일간 절 인다. 흐르는 물에 씻어 건져 물기를 뺀다.

2. 찹쌀가루는 물에 개고 불린 콩은 믹서에 물을 넣고 곱게 간 다음, 냄비에 물을 넣고 팔팔 끓이다가 찹쌀가루 갠 것과 콩물을 넣고 약한 불로 풀을 쑤어 식힌다.

3. 마른 고추는 꼭지를 따고 3등분한 다음 씨를 털고 물에 씻어서 20분쯤 두어 불린다. 믹서기나 학 독에 물을 조금 넣고 준비한 불린 고추를 넣어 간다.

4. 분량의 물에 다시마를 넣고 국물이 갈색으로 우러나도록 팔팔 끓인다. 20분 정도 지나면 다시마는 건져내고 국물을 식힌다.

5. 쪽파는 씻어 4cm길이로 썬다.

6. 분량의 재료에 새우젓과 멸치 생젓을 다져 넣고 멸치 액젓을 넣어 고춧가루가 불도로 10분 정도 둔다.

7. 준비한 양념에 절인 고들빼기를 넣고 버무린다. 수분이 없는 재료이므로 양념이 뭉치지 않도록 두 손으로 재료를 풀어헤쳐 가며 버무린다. 쪽파도 섞어 버무린다.

8. 가지런히 정리하여, 한 줌씩 모아 통에 차곡차곡 담고 꼭꼭 눌러 담아 상온에서 하루정도 익힌 후 냉장고에 넣어 한 달이 지난 다음 꺼내 먹는다.


방송한 요리 멸치생젓 고들빼기김치 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..

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Anchovy Saucepot Kimchi

1 kg of garlic, ½ cup of coarse salt, 10 cups of water, 50 g of waffle, ½ cup of glutinous rice (1 cup of glutinous rice powder, 1 teaspoon of bean sprout, 1 cup of water)

Seasoning: 3 tablespoons of red pepper powder, 30 g of dried red pepper, 2 cups of red pepper, 2 tablespoons of chopped garlic, 1 teaspoon of minced ginger, anchovy sauce ⅓ cup, 1 tablespoon shrimp sauce, 1 teaspoon of anchovy raw sauce,

1. The base of the stalks is scratched with a knife to remove the soil and remove the dirt.

Dissolve and dissolve the salt in water, then dip the prepared stalks and turn over in the middle for 2 or 3 days. Rinse it in running water and drain it.

2. Put glutinous rice flour in water, add water to the mixer, add water to the pot, boil it, boil it, add glutinous rice flour and soybean paste, and chill the flour with a weak flame.

3. Dried red peppers are picked up in three equal portions, then the seeds are shaved and rinsed in water for about 20 minutes. I put a little water in a blender or a school dock and put the prepared red pepper in it.

4. Put the kelp in a small amount of water and boil the broth to brown. After about 20 minutes, you can get rid of kelp and cool the soup.

5. Wash the sides and cut to 4cm length.

6. Add the shrimp sauce and the anchovy raw sauce to the amount of ingredients and add the anchovy sauce and put red pepper powder for about 10 minutes.

7. Add the marinated lobsters to the prepared sauce. Because it is a water-free material, loosen the ingredients with both hands so that the spice does not clump, and sticks. It also mixes the side dishes.

8. Organize and collect a handful of chunks in a box, put the chunks of rice, press for a day at room temperature, put it in the refrigerator for a day, then eat out.

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