쇠비름 장아찌
재료
쇠비름 600g
멸치국물 4컵 : 멸치 80g, 다시마 20g, 건 표고 6개, 물 2L, 간장 4컵, 설탕 4컵, 식초 2컵, 멸치액젓 2큰 술
조리법
1. 쇠비름은 물에 잠기도록 담가둔 후 식초를 넣어 20~30분간 담가 두었다가 여러 번 깨끗하게 헹궈 상온에서 물기를 말려준다.
2. 멸치육수를 만든다.
(냄비에 멸치, 다시마, 표고버섯을 넣고 센 불에서 끓이다가
첫 번째 뜨는 거품은 걷어주고 중불에서 약불로 불을 줄여가며 1시간 동안 끓여준다.)
3. 장아찌를 담을 간장 물을 만는다. 끓으면 5분정도 더 끓여 식힌다.
(진간장, 식초, 설탕, 멸치 액젓을 건더기를 걸러서 받아놓은 멸치국물에 넣고 끓어준다.)
4. 그릇에 쇠비름을 담고 간장 물을 부어 무거운 것으로 눌러 둔다.
5. 20일정도 냉장 보관 후 먹도록 한다.
방송한 요리 쇠비름 장아찌 레시피 (요리법, 만들기)를 참고하세요..
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Peggy
material
Purslane 600g
4 cups of anchovy soup: 80g of anchovies, 20g of kelp, 6 tablespoons of water, 2L of water, 4 cups of soy sauce, 4 cups of sugar, 2 cups of vinegar, 2 tablespoons of anchovy sauce
recipe
1. Pepper is soaked in water soaked in vinegar for 20 ~ 30 minutes, then rinse clean and dry several times at room temperature.
2. Make anchovy broth.
(Put anchovy, kelp, and shiitake in a pan and simmer in a pot
The first supernatant is boiled for 1 hour while the bubbles are removed and the fire is reduced from medium to heavy.)
3. Make a soy sauce to hold a pickle. After boiling, boil for 5 more minutes.
(Add soy sauce, vinegar, sugar, and anchovy sauce to anchovy broth that has been filtered.
4. Put the leggings in the bowl, pour the soy sauce and press it with heavy.
5. Eat 20 days after chilling.
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