생태매운탕
[재료] 생태 1마리, 쇠고기(양지) 250g, 다시마 5g, 물 5C, 모시조개 150g, 무 100g, 콩나물 100g, 풋고추 2개, 홍고추 1개, 대파 1뿌리, 미나리 50g, 쑥갓 조금
[쇠고기 양념] 국간장 1/2T, 다진 마늘 1/2t, 참기름 1/2t, 다진파 1t, 후춧가루 조금
[매운 양념] 고추장 2T, 고춧가루 1T, 다진 마늘 1T, 다진 생강 1t, 소금 조금
1. 생태는 비늘을 긁고 내장을 빼서 흐르는 물에 깨끗이 씻은 뒤 지느러미를 없애고 6cm 길이로 토막낸다.
2. 모시조개는 소금에 바락바락 씻은 뒤 엷은 소금물에 담가 어두운 곳에 두어 해감을 뺀다. 다시마는 냄비에 물 5C을 붓고 1시간 정도 불린다.
3. 쇠고기는 기름기 있는 양지머리로 준비하여 길이 4cm, 너비 3cm로 납작납작하게 썬 뒤 분량의 쇠고기 양념을 넣고 무친다.
4. 무는 비져 썰고, 콩나물은 뿌리를 다듬고 콩깍지가 없게 깨끗이 씻는다.
5. 풋고추와 홍고추는 0.5cm 두께로 어슷 썬다. 대파도 어슷 썰고 미나리는 5cm 길이로 썬다.
6. 다시마 불리던 냄비를 불에 올리고 센 불에서 끓이다가 물이 끓으면 불을 중불로 줄이고 다시마를 빼낸다. 양념한 쇠고기와 무, 콩나물을 넣고 5분 정도 더 끓인다.
7. 끓는 장국에 고추장을 풀어 넣은 뒤 한소끔 끓으면 생선을 넣고 5분 정도 더 끓인다.
8. 생선의 맛이 우러나면 조개와 홍고추를 넣고 조개의 입이 벌어질 때까지 5분 정도 끓인 뒤 고춧가루, 다진 마늘, 다진 생강, 풋고추, 대파를 넣고 한소끔 더 끓인다. (생선을 넣은 다음에는 국자로 뒤적이지 않는다.)
9. 간이 부족하면 소금으로 맞추고 마지막에 미나리와 쑥갓을 넣는다.
방송한 요리 생태매운탕 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..
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Ecological mauntain
[Ingredients] 1 ecology, 250g of beef (sunny), 5g of kelp, 5g of water, 150g of ramie clam, 100g of radish, 100g of bean sprouts, 2 green peppers, 1 red pepper,
[Beef seasoning] 1 / 2T of soup soy sauce, 1 / 2t of chopped garlic, 1 / 2t of sesame oil, 1t of minced paprika, a little black pepper
[Spicy Seasoning] Hot pepper paste 2T, red pepper powder 1T, chopped garlic 1T, chopped ginger 1t, salt
1. Ecology scrape the scales, remove the internal organs, wash it in running water, remove the fin, and cut into 6cm length.
2. Wash the shellfish with salt and then dip in salt water and put in the dark place. Kelp is poured into the pot 5C water and is called for about an hour.
3. Prepare the beef with greasy brisket, 4cm long, 3cm wide, flat, flat, and then add the amount of beef seasoning.
4. Cut the beans and brew bean sprouts and clean them without pods.
5. Cut green pepper and green pepper to 0.5cm thickness. Cut the green onions and slice the buttercups 5cm long.
6. Put the pot called kelp in a fire and boil it in a fire. If the water boils, cut the fire into medium fire and remove the kelp. Add seasoned beef, radish, and bean sprouts and simmer for 5 more minutes.
7. Boil the Kochujang into the boiled soup and boil it for 5 more minutes.
8. If the fish is tasted, add seashells and red pepper and simmer for 5 minutes until the mouth of the shell is opened. Then add red pepper powder, chopped garlic, chopped ginger, green pepper and green onions. (After putting fish, do not skip it with a scoop.)
9. If there is a shortage of liver, add salt and then add parsley and sagittariat.
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