배추김치
재료
배추 2통(5~6kg), 물 10컵, 굵은소금 2컵,무1개(1.5kg),미나리 한줌, 쪽파 한줌, 갓 두줌
대파 3대, 굴 1컵, 물 3컵,소금 ½작은술
양념 : 고춧가루 3컵(300g), 멸치액젓 ¾컵, 새우젓 ¾컵, 황태찹쌀풀국 2컵, 다진 마늘 5큰술, 다진 생강 3큰술, 산야초발효액 3큰술, 고추씨 1/2컵
김칫국물 : 물 ½컵, 소금 2g
만드는 법
1.무는 썰고, 미나리는 잎을 떼어 내고,쪽파와 갓도 손질하여 씻어서 길이 4cm정도로 자른다. 대파는 흰 대 부분만 어슷하게 썬다.
2.생굴은 껍데기를 골라내고 소금물에 씻어 물기를 빼고,새우젓의 건더기는 곱게 다진다.
3.황태다시마풀국에 분량의 양념을 골고루 섞은 다음 여기에 무채, 다진마늘, 다진 생강, 새우젓, 멸치액젓 순으로 넣어 버무린다. 갓, 쪽파, 대파, 굴을 넣고 버무린 다음 맛을 보아 싱거우면 소금으로 간한다.
4.절인 배추를 모아 잡고 뒤쪽 잎부터 한 장씩 김치소를 골고루 넣어 양념이 흘러나오지 않도록 배추겉잎으로 감싼다.
5.배추의 절단면이 위로 올라오도록 한 포기씩 통에 넣고 절인 배추 겉잎을 맨 위에 덮어 공기가 차단되도록 덮는다. 상온에서 하룻밤 두었다가 냉장고에 넣는다.
방송한 요리 배추김치 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..
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Kimchi
material
2 cups of Chinese cabbage (5 ~ 6kg), 10 cups of water, 2 cups of coarse salt, 1 cup (1.5kg), a handful of buttercups,
3 large pieces, 1 oyster, 3 cups of water, ½ teaspoon salt
Seasoning: 3 cups of red pepper powder (300g), ¾ cup of anchovy sauce ¾ cup, shrimp ¾ cup, 2 cups of glutinous rice glutinous rice, 5 tablespoons of chopped garlic, 3 tablespoons of chopped ginger, 3 tablespoons of red pepper paste,
Kimchi water: ½ cup of water, salt 2 g
how to make
1. Cut the bean curd, cut the leaves and cut the leaves and carrots and cut them into 4cm long. Daegwang cuts white stripes in a similar way.
2. Pick out the oysters and wash them in salt water, remove the water, and add the shredded shrimp sauce finely.
3. Mix the whole amount of the sauce evenly over the roasted kelp seeds, and then add the unripe rice, minced garlic, chopped ginger, shrimp and anchovy sauce. Add god, side, top, and oyster and mix.
4. Pick up the pickled cabbage and put the kimchi beef one by one from the back leaf, wrapping the cabbage in leaves so that the sauce does not come out.
5. Place the cabbage cut face upwards in the basket and place the pickled cabbage leaves on top to cover the air. Leave at room temperature overnight and place in the refrigerator.
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