아귀찜
재 료: 아귀1마리, 미더덕300g, 콩나물300g, 미나리1단, 대파1대,
홍고추1개,참치액젓큰술, 찹쌀가루1/2컵(물전분4큰술)
육 수: 황태 머리2개, 무1토막, 멸치30g, 고추씨3큰술, 양파1개, 다시마(사방 15cm) 1장, 물 5컵 , 대파1대
1)고추양념장; 육수1컵, 고춧가루5큰술, 마늘2큰술, 생강큰술, 청주3큰술,된장1작은술, 국간장1큰술. 액젓1큰술, 양파즙1/2컵,고추발효액3큰술, 후추약간, 참기름1큰술, 통깨1큰술,
2)간장양념장;육수1컵, 간장1큰술, 굴소스4큰술, 마늘2큰술, 생강1큰술,청주3큰술, 후추약간, 참기름1큰술, 통깨1큰술, 청양고추3개,홍고추1개
아귀 데치기; 물5컵, 식초2큰술, 소금1큰술, 생강1톨, 청주2큰술,
만드는 법;
1) 아귀는 깨끗이 씻어 지느러미를 잘라내고 입으로 내장을 제거한뒤 잘라서 연한 소금물에 여러번 씻는다
2) 토막낸 아귀는 아귀데치는 재료를 넣고 물이 끓으면 아귀를 넣고 데쳐서 끓기전에 꺼내어 찬물에 헹구어 준다
3) 미더덕은 소금물에 씻어 구멍을 내 준다.
4) 콩나물은 머리를 떼고 끓는 물에 소금 조금 넣고 데쳐서 찬물에 헹구어 준다
5) 미나리는 줄기만 손질하고 대파는 깨끗이 씻어4cm 길이로 썰어 준다.
6) 냄비에 미더덕과 아귀를 넣고 물을 자작하게 부어 양념장의 2/3만 넣고 한 소큼(센불 5분정도) 끓인다.
7) 아귀가 익으면 미나리 대파, 콩나물을 넣고 남은 양념에 찹쌀가루를 섞는다.
8) 마지막으로 액젓으로 간을 보며 홍고추를 넣고 마무리 한다.
*** Tip***
- 소금과 식초물에 아귀를 데치면 아귀잡내와 쫄깃한 식감이 좋다.
- 미더덕을 구멍 내어야 먹을 때 국물이 튀거나 입을 데이지 않는다.
- 콩나물을 데쳐 찬물에 헹구어야 아삭이는 식감이 좋다.
방송한 요리 아귀찜 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..
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Ajojimjur
Materials: One egg, 300 grams of iron, 300 grams of bean sprouts, 1 parsley,
1 red pepper, 1 tuna fish sauce, 1/2 cup glutinous rice powder (4 tablespoons of water starch)
Nutrition: 2 pcs of head, 1 slice of mullet, 30 g of anchovies, 3 tablespoons of red pepper, 1 onion, 1 kelp (15 cm each), 5 cups of water,
1) red pepper sauce; 1 cup of broth, 5 tablespoons of red pepper powder, 2 tablespoons of garlic, 3 tablespoons of ginger, 3 tablespoons of sake, 1 teaspoon of miso, 1 tablespoon soy sauce. 1 tablespoon of fish sauce, 1/2 cup of onion juice, 3 tablespoons of pepper fermentation, a little pepper, 1 tablespoon sesame oil, 1 tablespoon sesame,
2) Soy sauce sauce: 1 cup of broth, 1 tablespoon soy sauce, 4 tablespoons of oyster sauce, 2 tablespoons of garlic, 1 tablespoon of ginger, 3 tablespoons of sake, 1 tablespoon of sesame oil, 1 tablespoon of sesame oil, 3 red peppers
Bite; 5 cups water, 2 tablespoons vinegar, 1 tablespoon salt, 1 grated ginger, 2 tablespoons sake,
how to make;
1) Rinse the skin cleanly, cut off the fins, remove the intestines from the mouth, cut and wash it several times with a little salt water
2) When the water is boiling, put the egg and put it in the water, put it out before boiling, and rinse it in cold water
3) Chimdeok wash with salt water and give a hole.
4) Remove the bean sprouts and put a little salt in the boiling water and rinse them in cold water
5) Wash the buttercups only with the stem, clean the lobes clean and cut into 4cm length.
6) Pour the water into the pan and add the meat and pie. Add 2/3 of the sauce and boil it for 1 minute.
7) When the ripe eel is ripe, add the buttercups and bean sprouts, and add the glutinous rice powder to the remaining sauce.
8) Finally, look at the liver with the sauce and put the red pepper in the finish.
*** Tip ***
- Salt and vinegar If you put an egg in the water, it is good to eat the pickle and chewy texture.
- When you eat it, you need to make a hole in the middle.
- Bean sprouts and rinse in cold water.
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