꽃게찌개
[재료] 꽃게 2마리, 다시육수 6C, 무 200g, 애호박 100g, 대파 1대, 풋고추 1개, 홍고추 1개, 모시조개 8개, 쑥갓 30g, 다진 마늘 1T, 묵은지 1포기
[양념장] 고춧가루 2T, 고추장 1T, 된장 1t, 생강즙 1t, 소금 약간, 후추 약간, 간장, 청주, 참치액젓
1. 꽃게는 집게발을 자른 뒤 솔로 구석구석 문질러 깨끗이 씻는다. 배쪽 가운데 삼각딱지와 등딱지를 떼어낸 뒤 양쪽에 붙어 있는 털을 말끔히 제거한다.
2. 손질한 게의 몸통은 먹기 좋게 큰 것은 4등분, 작은 것은 2등분 하고 집게발은 칼등으로 두드려준다.
3. 모시조개는 엺은 소금물에 담가 어두운 곳에 두어 해감을 뺀 뒤 바락바락 문질러 깨끗이 씻어 건진다.
4. 무는 껍질을 벗겨 3×2cm 크기, 0.3cm 두께로 썰고, 애호박은 0.7cm 두께로 반달썰기 한다.
5. 풋고추, 홍고추는 어슷하게 썬 뒤 씨를 털어내고, 대파도 어슷 썬다. 쑥갓은 깨끗이 씻은 뒤 짧게 끊어 놓는다. 묵은지는 한번 헹궈 물기를 꼭 짜고 먹기 좋은 크기로 썬다.
6. 볼에 고춧가루, 소금, 후춧가루를 넣은 뒤 나머지 양념을 넣고 섞는다.
7. 냄비에 손질한 조개와 분량의 찬물을 붓고 중불에서 끓이다가 조개 입이 모두 벌어지고 국물이 뽀얗게 우러나면 면보에 밭쳐 국물은 따로 두고 조개는 건져낸다. 따로 받아둔 국물은 다른 냄비에 부은 뒤 무를 넣고 뚜껑을 덮어 끓인다. (조개는 너무 오래 끓이면 조갯살이 질겨져 먹기 좋지 않으므로 잠깐만 끓인다.)
8. 무가 익어 말갛게 떠오르면 준비한 양념장을 푼 다음 꽃게, 애호박, 홍고추, 묵은지 씻은 것을 넣고 중불에서 한소끔 끓인다.
9. 끓으면서 떠오르는 거품은 걷어내고 다진 마늘, 대파, 풋고추, 조개살을 넣고 다시 끓인다. 한번 끓어오르면 소금으로 간하고 쑥갓을 얹은 뒤 바로 불에서 내린다.
방송한 요리 꽃게찌개 레시피 (요리법, 만들기)를 참고하세요..
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Crab stew
[Ingredients] 2 crabs, 6 grams of red pepper, 200 g of mushrooms, 100 g of zucchini, 1 green onion, 1 green pepper, 1 red pepper, 8 clams,
[Sauce] Red pepper powder 2T, hot pepper paste 1T, miso 1t, ginger juice 1t, salt, pepper, soy sauce, sake, tuna fish sauce
1. The crab cuts the claws and rubs it all over the soles. Remove the triangular crust and carapace from the back and clean the hairs on both sides.
2. The trunk of the trimmed crab is good for eating, 4 for the bigger, 2 for the small one, and a knife for the claw.
3. Mosquito shells are placed in dark salt water, put in the dark place to remove the feelings, then rubbed Barak Barak rinse thoroughly.
4. Peel the bark, cut it into 3 × 2cm size, 0.3cm thickness, and cut the half moon with 0.7cm thickness.
5. Shoot the green pepper and the red pepper at a similar distance. Wash the sagittarius thoroughly and shortly. Rinse once and dry it, and cut it to a size that it can eat.
6. Put red pepper powder, salt and pepper in the bowl, mix the remaining sauce.
7. Pour the prepared shellfish and the cold water in the pan, boil in the medium boiling water, and open the shellfish mouth. If the soup comes out white, it will be put on a cotton swab, and the broth will be set aside and the shellfish will be saved. Pour the broth into another pan, put the radish, cover and boil. (If the shell is cooked too long, it will not be good to eat because it is tired.)
8. Unripe roasted red pepper sauce is prepared, loosen the prepared sauce, then add crab, zucchini, red pepper, and mushrooms washed, and boil it in medium heat.
9. Boil off the rising foam, chopped garlic, green onion, green pepper, and boil again. Once boiled, go to the salt and sausage shrimp, then get off the fire.
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