햄프씨드 고추장
재료
찹쌀가루 2컵반, 엿기름 끓인물 2컵반(엿기름3컵, 물5컵), 고춧가루2컵반, 조청2컵반, 메주가루1컵반, 햄프씨드1컵, 소금1/2컵, 액젓1/4컵, 청주1/4컵, 끓여 식힌물 1컵
만드는 법
1. 찹쌀을 깨끗이 씻어 5시간 이상 불려 빻아 놓는다.
2. 엿기름을 주머니에 넣어 물을 부어 30분 정도 불린 다음 여러번 주물러 엿기름물을 낸 다음 졸인다.
3. 빻아 놓은 찹쌀가루에 엿기름물을 넣어 김이 오른 찜통에 20분 찐다.
4. 뜨거울 때 끓여놓은 엿기름물을 넣어가며 방망이로 풀어준다.
5. 농도조절용 물을 따로 끓여 놓는다.
6. 풀어 놓은 찹쌀이 따끈할 때 메주가루, 햄프씨드, 고춧가루, 조청, 액젓, 청주를 넣어 섞어준다.
7. 끓여 식힌 물을 넣어 농도를 맞추고 소금으로 간을 맞춘다.
8. 바로 항아리에 담지 말고 2~3일 후 소금이 다 녹은 후 항아리에 담아 웃소금이나 설탕을 뿌려 햇볕이 잘 닿는 곳에서 6개월 이상 숙성시킨다.
방송한 요리 햄프씨드 고추장 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..
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Ham-seeded hot pepper paste
material
2 cups of glutinous rice powder, 2 cups of malted water, 3 cups of malt, 5 cups of water, 2 cups of red pepper powder, 2 cups of cornstarch, 1 cup of meju powder, 1 cup of ham seads, 1/2 cup of salt, 1/4 cup of sake, 1 cup of boiled and cooled water
how to make
1. Rinse the glutinous rice thoroughly and grind it for more than 5 hours.
2. Put the malt into your pocket, pour water for about 30 minutes, then rinse the malt several times to rinse the water.
3. Add the malt-water to the ground glutinous rice flour and steaming for 20 minutes in the steaming steamer.
4. Put the boiled maltose in hot water and let go with a bat.
5. Boil water for concentration control separately.
6. When the glutinous rice is warm, add meju powder, ham-seed, red pepper powder, sweet potato, sauce, and sake.
7. Put boiled and cooled water to adjust the concentration and make the salt with the liver.
8. Do not put it directly in the jar. After 2 ~ 3 days after the salt is melted, put it in a jar and sprinkle with salt or sugar and mature it for 6 months or more in a sunny place.
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