멸치 젓갈
재료
생멸치 10kg, 소금 2.5kg (3년 이상 간수 뺀 천일염 또는 토판염) 찹 쌀 2컵
만드는 법
1. 멸치는 싱싱한 것으로 골라 3-4%의 염수에 한 번 헹구어 소쿠리에 건져 물기를 쏙 뺀다.
2. 물에 찹쌀을 2시간 정도 불려 죽을 쑨 다음 완전히 식혀 소금 750g을 넣고 녹인다.
3. 1과 2에 소금 2kg을 넣고 버무려 보관 용기에 담고
나머지 소금을 웃소금으로 덮어 햇빛이 들지 않는 서늘한 곳에 1년 이상 숙성시킨다.
방송한 요리 멸치 젓갈 레시피 (요리법, 만들기)를 참고하세요..
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Pickled anchovies
material
10kg of live anchovy, 2.5kg of salt (sun salt or toppan salt minus three years or more) 2 cups of glutinous rice
how to make
1. Pick anchovies fresh, rinse once with 3-4% salt water, and drain them into the drainer.
2. Add glutinous rice to water for about 2 hours and let it cool. Then add 750g of salt and dissolve.
3. Put 2 kg of salt in 1 and 2, and put in a storage container.
Cover the rest of the salt with salt and mature for a year or more in a cool, sunny place.
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