멸치젓 고들빼기김치 레시피 (요리법, 만들기, 만드는 법)

MBC 기분좋은날 2016년 10월 19일 방송한 요리 멸치젓 고들빼기김치 레시피 (요리법, 만들기, 만드는 법)를 간단히 소개합니다.

멸치젓 고들빼기김치

재료
고들빼기 1kg, 굵은소금 ½컵, 물 10컵, 쪽파 50g,찹쌀풀 ½컵
양념:고춧가루 3큰술, 거친고춧가루 30g, 다시마물 2컵(다시마 5*5cm 1장, 물 2컵),
다진 마늘 2큰술, 다진 생강 1작은술, 멸치액젓 ⅓컵, 멸치 진젓 1큰술,새우젓 1큰술

담그는 법
1. 고들빼기의 밑동은 칼로 살살 긁어 다듬어 흙을 털어내고 지저분한 부위를 떼어낸다.
분량의 물에 소금을 풀어서 녹인 다음 손질한 고들빼기를 담그고 중간에 뒤집어가며 2~3일간 절인다. 흐르는 물에 씻어 건져 물기를 뺀다.
2. 분량의 물에 다시마를 넣고 국물이 갈색으로 우러나도록 끓인다. 8~10분 정도 지나면 다시마는 건져내고 국물을 식힌다.
3. 다시마물에 찹쌀가루를 넣고 풀을 쑨다.
4. 마른 고추는 꼭지를 따고 거칠게 갈아놓는다.
5. 쪽파는 씻어 4cm길이로 썬다.
6. 분량의 재료를 골고루 섞어준다.
7. 준비한 양념에 절인 고들빼기를 넣고 버무린다. 수분이 없는 재료이므로 양념이 뭉치지 않도록 두 손으로 재료를 풀어헤쳐 가며 버무린다. 쪽파도 섞어 버무린다.
8. 가지런히 정리하여, 한 줌씩 모아 통에 차곡차곡 담고 꼭꼭 눌러 담아 상온에서 하루정도 익힌 후 냉장고에 넣어 한달이 지난 다음 꺼내 먹는다.

방송한 요리 멸치젓 고들빼기김치 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..

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Anchovies

material
1 kg of garlic, ½ cup of coarse salt, 10 cups of water, 50 g of fenugreek, ½ cup of glutinous rice
Seasoning: 3 tablespoons of red pepper powder, 30g of rough red pepper powder, 2 cups of tasting again (1 piece of seaweed 5 * 5cm, 2 cups of water)
2 tablespoons of chopped garlic, 1 teaspoon of minced ginger, anchovy sauce ⅓ cup, 1 tablespoon anchovy, 1 tablespoon of shrimp

How to dip
1. The base of the stalks is scratched with a knife to remove the soil and remove the dirt.
Dissolve and dissolve the salt in water, then dip the prepared stalks and turn over in the middle for 2 ~ 3 days. Rinse it in running water and drain it.
2. Put the kelp in a small amount of water and boil the soup to brown. After 8 ~ 10 minutes, you can get kelp and cool the broth.
3. Put the glutinous rice flour into the object and put the paste.
4. Remove the hot pepper and grind it roughly.
5. Wash the sides and cut to 4cm length.
6. Mix the amount of ingredients evenly.
7. Add the marinated lobsters to the prepared sauce. Because it is a water-free material, loosen the ingredients with both hands so that the spice does not clump, and sticks. It also mixes the side dishes.
8. Organize and collect a handful of chunks of chunks, and then put them in a bowl, chopped at room temperature for a day, then put them in the refrigerator after a month to eat out.

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