삼계 영양밥
재료 : 우슬, 구기자, 두충, 찹쌀 1/2컵, 멥쌀 1/2컵, 삼계탕용 닭 1마리, 통마늘 3톨, 대추 2개, 잣 약간, 수삼 1뿌리, 황기 2뿌리, 엄나무, 밤 2개, 은행 3개, 통후추, 소금
양념 : 달래, 깨소금, 참기름, 발효누룩 200g, 간장 300g
우슬, 구기자, 두충, 황기, 마늘, 엄나무, 통후추, 닭을 넣고 삶아 닭은 건져놓고 육수를 만든다.
건져 놓은 닭은 살코기만 발라 잘게 찢어 준비한다.
멥쌀과 찹쌀을 깨끗이 씻은 후 3시간 이상 불린다.
불린 쌀 1컵, 닭육수 2/3컵을 넣고 소금 간을 약간 한 다음 준비한 통마늘, 대추, 잣, 은행, 밤, 수삼을 넣고 밥을 한다.
발효누룩 200g에 간장 200g을 섞어 숙성시킨다.
3일 정도 지났을 때 간장 100g을 더 붓고 숙성시킨다.
완성된 양념장을 영양 삼계밥 위에 뿌리고 비벼 먹는다.
이때 누룩간장은 9일 정도 숙성시키되 기온에 따라 조절하는 것이 좋다. 겨울에는 약 14일 정도, 여름에는 7일 정도 숙성시키는 것이 가장 알맞다.
양념장에는 기호에 따라 청양고추를 추가해도 좋다.
방송한 요리 삼계 영양밥 레시피를 참고하세요..
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Three kinds of nutrition rice
Ingredients: Wuxi, Gugija, Jupiter, 1/2 cup of glutinous rice, 1/2 cup of rice, 1 chicken of Samgyetang, 3 tall garlic, 2 jujube, pine nut, ginseng 1 roots, , 3 banks, peppers, salt
Seasoning: soothing, sesame oil, fermented yeast 200g, soy sauce 300g
Add the whiskers, gugija, jugong, hwanggi, garlic, japanese, turmeric and chicken to boil the chicken.
The prepared chicken is prepared by tearing only the lean meat.
Rice and glutinous rice are washed thoroughly and called for more than 3 hours.
Add 1 cup of boiled rice, 2/3 cup of chicken broth, add a little bit of salt, then add the prepared sesame seeds, jujube, pine nuts, banks, chestnuts and ginseng.
200g of fermented yeast 200g of soy sauce is mixed with aging.
After 3 days, add 100g of soy sauce and mature.
Sprinkle the finished sauce on top of the nutritious rice.
At this time, nourishing soy sauce is aged for about 9 days. It is best to mature for about 14 days in winter and 7 days in summer.
You may add Cheongyang pepper to the sauce according to your preference.
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