호박조청
재료 : 늙은호박 3kg, 찹쌀 3kg, 밥 지을 생수 3리터, 엿기름 1kg, 엿기름 불릴 생수 4리터
1. 늙은 호박은 껍질 벗기고 씨를 도려내고 큼직하게 썬다.
2. 쌀은 씻어 충분하게 불려 밥통에 안치고 물을 되직한 꼬두밥이 되도록 적당하게 붓고 호박을 올려 밥을 짓는다.
3. 엿기름은 물을 붓고 비벼 씻어 불려 놓는다.
4. 밥이 다 지어지면 위아래 섞어 준 후에 엿기름 3을 모두 붓고 8시간 이상 삭힌다.
5. 밥알이 뜨면 베보자기에 4를 모두 붓고 큰 볼에 담아 단물을 거른다. 완전하게 짜서 단물이 진하게 나오도록 한다.
6. 냄비에 5의 단물을 붓고 약한 불에서 오래 걸쭉한 농도가 되도록 조린다.
7. 걸쭉한 농도가 되면 불에서 내려 차게 식혀 밀폐용기에 담아 냉장고에 보관한다.
방송한 요리 호박조청 레시피 (요리법, 만들기)를 참고하세요..
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Pumpkin seasoning
Ingredients: 3kg of old pumpkin, 3kg of glutinous rice, 3 liters of rice paper, 1kg of malt, 4 liters of malted water
1. Peel off the old pumpkin, cut off the seeds and slice it heavily.
2. Rice is washed enough to be put in a rice paddle, pour water properly into a twisted rice cake, and raise the pumpkin to cook rice.
3. The malt is poured water, rinsed and washed.
4. When the rice is cooked, mix it up and down, pour all three maltose, and remove it for more than 8 hours.
5. When the rice balls are opened, pour all 4 pieces into a bezoat, put them in a large bowl, and filter the sweet. Fully weave and let the sweetness come out thick.
6. Pour 5 teaspoons into the pan and boil it for a long thick concentration in a weak fire.
7. If the concentration is high, cool down in a fire, put in an airtight container and store in the refrigerator.
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