고등어 김치찜 레시피 (요리법, 만들기)

MBC 기분좋은날 2015년 5월 26일 방송한 요리 고등어 김치찜 레시피 (요리법, 만들기)를 간단히 소개합니다.

고등어 김치찜

[재료] 고등어 5마리, 김치 1.5kg (2포기), 무 400g, 굵은 파 2대, 양파 2개

[양념] 진간장 5T, 굵은 고춧가루 1C, 청주 3T, 다진 마늘 4T, 설탕 2T, 물 10C

1. 고등어는 머리와 꼬리를 제거한다. 어슷하게 3등분 한 후 흐르는 물에 씻어 준비한다.

2. 배추김치는 속을 털어내어 준비한다. 무는 반 잘라 1cm 두께로 반달 모양으로 썬다. 양파는 1cm 폭으로 채 썬다. 굵은 파는 흰 대 부부만 굵직하게 어슷썬다.

3. 넓은 배추김치 잎 2장을 반쯤 겹치게 펼쳐 놓은 다음 고등어를 올려 이파리를 최대한 펼쳐서 야무지게 꼭꼭 싼다.

4. 바닥이 두꺼운 냄비에 무를 깐다. 고등어김치쌈을 올린다. 분량의 양념장을 섞어 위에 끼얹어 준다. 그 위에 양파와 대파를 올린다.

5. 물을 붓는다. 재료가 모두 잠길 정도로 넉넉해야 한다.

6. 뚜껑을 덮어 센불에서 끓인다. 한소끔 끓으면 중불로 줄여 무가 푹 익을때까지 조린다.

7. 간을 보고 마지막에 소금으로 맞춘다.


방송한 요리 고등어 김치찜 레시피 (요리법, 만들기)를 참고하세요..

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Steamed mackerel kimchi

[Ingredients] 5 mackerel, 1.5 kg of kimchi (2 aquariums), 400 g of radish, 2 coarse waves, 2 onions

[Seasoning] Soy sauce 5T, thick red pepper powder 1C, sake 3T, chopped garlic 4T, sugar 2T, water 10C

1. Mackerel removes head and tail. Rinse it in running water after preparing it in three equal parts.

2. Prepare the cabbage kimchi by shaking it. Cut the mullet into halves and cut into half-mangles to a thickness of 1 cm. Cut the onion into 1cm wide. The coarse wave cuts off only the white married couple.

3. Spread two broad leaves of cabbage kimchi halfway over and spread the mackerel to spread the leaves as much as possible.

4. Put a thick pan on the bottom. I put up mackerel kimchi wrap. Mix the amount of sauce and pour on top. I put an onion and a big wave on it.

5. Pour water. It should be large enough to lock all the materials.

6. Cover with lid and boil on high heat. When it boils, it is reduced to medium fire, and it boils until it boils.

7. Look at the liver and salt to the end.

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