장김치
재료 : 배추속대1kg, 무500g, 간장2컵, 배1/2개, 밤5개, 잣1큰술, 미나리30g, 청갓30g, 석이버섯3장
마른 표고버섯2장, 실고추 약간, 대파 흰부분 6cm 1토막, 마늘3쪽, 생강1톨, 물10컵, 설탕2큰술, 소금 약간
1. 배추는 겉잎을 떼어내고 속대만 씻어서 3cm 폭으로 썬 다음 간장을 부어 절인다.
2. 무를 3cm 길이로 토막 내어 2.5cm 폭 0.5cm 두께로 썬다. 배추가 어느 정도 절여져 숨이 죽으면 배추에 넣고 버무려 2시간 정도 절인다. 가끔 뒤섞어 놓는다.
3. 배는 무와 같은 크기로 썰고 밤은 납작하게 저며 썬다. 잣은 고깔을 떼고 실고추는 3cm 길이로 짧게 끊는다.
4. 미나리는 줄기로 준비해서 씻어 3cm 길이로 썰고 갓은 청갓으로 준비해서 3cm 길이로 썬다.
5. 마른 표고버섯은 불려 기둥을 떼고 석이버섯은 불린 후에 검은 것을 칼로 긁어내어 씻은 뒤 표고버섯과 함께 곱게 채 썬다.
6. 대파는 흰색 쪽으로 준비해서 3 cm 길이로 토막내어 세로로 반을 갈라 넓게 펼쳐 곱게 채 썬다. 마늘 생강도 곱게 채 썬다.
7. 무와 배추가 절여지면 간장물을 따라내고 그 간장물에 물 10컵을 붓고 설탕으로 간을 맞춰 국물을 만든다.
8. 절인 무와 배추에 고명과 양념을 모두 넣고 버무려 항아리에 담고 간을 맞춘 국물을 붓고 익힌다. 익으면 냉장고에 넣어 먹는다.
방송한 요리 장김치 레시피 (요리법, 만들기)를 참고하세요..
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Janggichi
Ingredients: 1kg of bamboo shoots, 500g of radish, 2 cups of soy sauce, 1/2 pear, 5 chestnuts, 1 tablespoon of parsnips, 30g of parsley, 30g of green tea, 3 pieces of mushroom
2 pieces of dried shiitake mushrooms, a little of red pepper, 6 pieces of white meat, 1 piece of garlic, 3 pieces of garlic, 1 tall ginger, 10 cups of water, 2 tablespoons of sugar, salt
1. Remove the cabbage, wash the inside, wash it 3cm wide, and pour the soy sauce.
2. Slice the radish into 3cm long slices and 2.5cm wide and 0.5cm thick. Cabbage is cut to a certain degree, and if you breathe, put it in cabbage and cut it for about 2 hours. Sometimes I mix things up.
3. Cut the boats to the same size as the radishes and cut the night flat. Remove the pine nuts and shorten the red pepper to 3cm length.
4. Prepare the parsley as a stem, wash it, cut it to 3cm length, prepare the freshly made greenish and cut it to 3cm length.
5. The dried shiitake mushrooms are called to remove the pillars, and after the mushrooms are called, they are scratched with a knife, washed and thinly sliced with shiitake mushrooms.
6. Prepare the green onion, cut it in 3 cm length, cut it vertically in half, spread it wide and slice it finely. Cut garlic ginger well.
7. When radishes and cabbages are pickled, take out the soy sauce water, pour 10 cups of water into the soy sauce water, and make soup with the sugar.
8. Put marinated radishes and cabbage in the jar and put the soup together and add broth. If it is ripe, put it in refrigerator and eat.
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