석류청 고등어 조림 레시피 (요리법, 만들기, 만드는 법)

MBC 기분좋은날 2015년 12월 4일 방송한 요리 석류청 고등어 조림 레시피 (요리법, 만들기, 만드는 법)를 간단히 소개합니다.

석류청 고등어 조림

[재료] 고등어 2마리, 데친 얼갈이 800g, 해물국물 3 1/2컵, 양파 1/2개, 대파 1대, 청. 홍고추 1/2개씩

[조림 양념장] 국간장 1T, 만능간장 2T, 고춧가루 2T, 다진 마늘 1T, 참기름 1t, 석류즙 적당량

[얼갈이 양념장] 고춧가루 2T, 된장 2T, 국간장 2T, 식용유 1T, 다진 마늘 1T

[해물국물] 물 3L, 멸치(중) 10g, 마른 새우 10g, 양파 1/2개, 파 뿌리 10g, 다시마 10cm 길이 1장, 마른 고추 2개, 청주 2T, 통후추, 소금 1큰술

1. 고등어는 손질한 것으로 준비하여 깨끗이 씻은 후 넓은 체에 올리고 뜨거운 물을 골고루 부어 비린내를 제거한 다음 얼음물에 헹구고 체에 받쳐 물기를 뺀다.

2. 데친 얼갈이는 찬물에 잠시 담갔다가 깨끗이 씻는다.

3. 양파는 채 썰고, 대파와 청. 홍고추는 어슷하게 썬다. 분량의 양념 재료는 각각 섞어서 조림 양념장과 얼갈이 양념장을 만든다.

4. 얼갈이를 꼭 짜서 반 정도 자른 다음 우묵한 팬에 담고 얼갈이 양념장을 넣어 손으로 조물조물 무치면서 볶다가 뜨거운 열기가 느껴지는 나무주걱으로 양념이 고루 섞이도록 더 볶는다.

5. 해물국물 2 1/2컵을 부어 끓기 시작하면 뚜껑을 덮고 중약불에서 10분 정도 더 끓이다가 손질한 고등어를 올리고 조림 양념장에 양파, 대파, 청. 홍고추를 섞어 고등어 위에 끼얹는다.

6. 조림 양념장을 담았던 볼에 해물국물 1컵을 마져 넣고 양념을 말씀히 헹궈 냄비 가장자리에 돌려가며 끼얹은 후 국물이 끓기 시작하면 중약불로 줄여 25분 정도 조린다.

조림국물에 석류즙 넣기

방송한 요리 석류청 고등어 조림 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..

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Stewed pomegranate blue mackerel

[Ingredients] 2 mackerels, 800g of cracked mackerel, 3 1/2 cups of seafood broth, 1/2 onion, 1 green onion, blue. 1/2 red pepper

[Simmered sauce] 1 T of soup soy sauce, 2 T of soy sauce, 2 T of red pepper powder, 1 T of chopped garlic, 1 t of sesame oil, proper amount of pomegranate juice

[Eolgyeo sauce] pepper powder 2T, miso 2T, soy sauce 2T, cooking oil 1T, chopped garlic 1T

[Seafood broth] 3L of water, anchovy (medium) 10g, dried shrimp 10g, onion 1/2, pap root 10g, kelp 10cm long, 2 dried chillies, 2 teaspoons,

1. Prepare the mackerel, prepare it, clean it, put it on a large sieve, pour hot water evenly, remove the fishy smell, rinse it in ice water and drain it off the sieve.

2. Pour the battered hull into cold water for a while, then wash it clean.

3. Slice the onion, garnish with green onion. The red pepper cuts diagonally. A portion of the seasoning ingredients are mixed to make a simmered sauce and a mingled sauce.

4. Squeeze the mugwort, cut it in half, place it in a deep pan, add a mugwort sauce, and fry it with a hand-picked wooden spatula.

5. Boil 2 1/2 cups of seafood broth and start to boil. Cover the lid and boil it for 10 minutes more than the Chinese medicine fire. Boil the mackerel. Mix red pepper and put on mackerel.

6. Boil 1 cup of seaweed soup in a bowl filled with simmered sauce, sprinkle the sauce, rinse it on the edge of the pan and put it in. Then, when the broth starts to boil, reduce it to medium heat and cook for about 25 minutes.

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