단호박 식혜 레시피 ( 요리법 )

MBC 기분좋은날 2015년 2월 11일 방송한 요리 단호박 식혜 레시피 ( 요리법 )를 간단히 소개합니다.

단호박 식혜

재료
맵쌀 1컵(찬밥을 이용할 경우 2공기), 물 3/4컵, 껍질 벗긴 단호박 300g,엿기름 500g, 물 5리터, 설탕 1컵, 소금약간

만드는 법

1.분량의 물중 3리터의 물에 엿기름을 넣고 1시간 정도 불린다.

2.손으로 주물러 엿기름 물을 받아 가루가 가라 앉게 놓아두고, 걸러 낸 엿기름에 다시 나머지 2리터의 물을 붓고 주물러 걸러 침전물이 가라 앉게 각각 따로 놓아 둔다.

3.4~5시간 지나 침전물이 섞이지 않게 윗물만 따라 내 준비 한다.

4.껍질 벗겨 씨 제거한 단호박은 깍두기 모양으로 잘라 둔다.

5.씻은 쌀은 체에서 불린 후 단호박을 넣고 고슬고슬하게 밥 한다

6.내솥에 단호박 밥과 처음에 걸러 둔 엿기름 물을 부어 뚜껑을 덮어 보온기능을 눌러 준다.

7.5~6시간 정도 지나 밥알이 위로 떠오르면 꺼내 넉넉한 냄비에 붓고 두 번째 걸러 놓은 엿기름물과 설탕을 넣고 센불에서 끓인다.

8.끓일 동안 위로 뜬 거품 걷어 내고 소금 넣어 한번 더 끓이면 완성

요리팁
1.엿기름 거를 때 면 주머니에 넣고 불리면 깔끔하다.

2.엿기름 불릴 때 처음부터 분량의 물을 넣지 말고 2/3 정도만 넣고 불려 걸러 낸 물로 밥알을 삭히면 더 빨리 삭힐 수 있어요

3.엿기름 거른 물에 가라앉은 침전물이 들어가지 않게 윗물만 따라내 사용 하셔야 식혜색이 검지 않습니다.

4.엿기름 거른물을 미지근하게 데워 보온하면 삭히는 시간을 한 시간 정도 단축할 수 있습니다

5.보온 중 뚜껑 너무 자주 열지 마세요.


방송한 요리 단호박 식혜 레시피를 참고하세요..

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Sushiyaki pumpkin

material
1 cup of raspberry (2 air when using rice), 3/4 cup of water, 300 g of peeled squash, 500 g of malt, 5 liters of water, 1 cup of sugar,

how to make

1. Malt is added to 3 liters of water in an amount of water and is called for about 1 hour.

2. Rinse with your hand and let the powder fall down. Take the remaining 2 liters of water back to the filtered malt, filter it, rinse it, and let the precipitate sink.

3.4 ~ 5 hours, so I do not mix the sediment, I will prepare only the top.

4. Peel off the pickled pumpkin seeds are cut in the shape of dices.

5. Wash the washed rice in a sieve and put the pumpkin in a bowl.

6. Put pumpkin rice and malt sprouted in the inner pot first, cover the lid and press the warm-up function.

After about 7.5 to 6 hours, when the rice flakes come out, pour it into a generous pot, add the second filtered malt sugar and sugar, and boil it on high heat.

8. Boil the bubbles up during boiling, add salt and boil once more to finish

Cooking Tips
1. It is neat when you put it in your pocket when you are steaming.

2. When the malt is called, do not put the amount of water from the beginning, put only about 2/3, and if you remove the rice with the water that is sifted, you can cut it faster.

3. If you use only the supernatant so that the sediment that has settled in the malt-filtered water does not enter, the color of the sikhye is not good.

4. It is possible to shorten the removal time by about one hour by warming the malted water in warm water.

5. Do not open the lid too often during warming.

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