호두전 통북어전
[재료]
[호두전]
호두 20알, 쇠고기 100g, 홍고추 1개, 쪽파 3뿌리, 밀가루 1C, 달걀 2개, 소금 조금,
식용유 2T
[통북어전]
통북어 1마리, 밀가루 1/2C, 부추 1/3단, 식용유, 소금 적당량씩, 달걀(고명)
[북어 양념장] 고추장 2T, 진간장 1T, 액젓 1T, 고춧가루 2t, 참기름 1T, 물엿 3T,
청주 2T, 다진 마늘 1t, 다진 파 1t, 양파즙 약간
[과정]
[호두전]
1. 호두는 미지근한 물에 담갔다가 겉껍질을 벗겨 물에 헹군다. 물기를 닦고 칼끝으로 잘게 썬다. 썰기가 힘들면 분마기에 넣어 살짝 으깨도 좋다. 너무 으깨면 호두의 씹는 맛을 즐길 수 없다.
2. 쇠고기는 기름기 없고 부드러운 불고기감이나 스테이크용을 준비하여 곱게 다진다.
3. 쪽파는 손질하여 1cm 길이로 썬다. 홍고추는 반 갈라 씨를 제거하고 짧고 가늘게 채 썬다.
4. 볼에 호두와 쇠고기, 쪽파, 홍고추, 밀가루를 담고 달걀물을 넣어가며 고루 섞다가 마지막에 소금으로 간한다. 약간 걸쭉하게 되도록 반죽하는 것이 좋다.
5. 달군 프라이팬에 기름을 두르고 반죽을 한 숟가락씩 떠 넣어 조그맣고 도톰한 모양을 만들어 노릇하게 구워낸다.
[통북어전]
1. 통북어는 살이 도톰하게 올란 중간 정도 크기로 구입한다. 뼈를 추려내고 꼬리와 머리를 잘라 놓는다. 밑 손질한 북어를 찬물에 담가 부들부들 해지도록 불린다.
2. 충분히 불려진 북어의 물기를 양 손바닥으로 눌러 짠 다음 잘 섞어 놓은 양념장을 앞뒤로 넉넉히 발라 양념장이 북어의 속까지 푹 베도록 잠시 둔다.
3. 밀가루에 달걀물과 소금을 넣어 반죽한 다음 기름 두른 팬에 넣어 네모지게 모양을 만들고 부추를 가지런히 얹는다. 한 면이 다 익으면 밀가루 반죽을 조금 더 얹고 양념한 북어를 가운데에 얹는다.
4. 양념한 북어를 얹은 부추전을 뒤집개로 꼭꼭 눌러 북어가 부추전에 붙도록 한 다음 뒤집어서 타지 않게 지진다. 이때 기름을 한번 더 두르고 윤기나게 지진다.
5. 완숙한 달걀을 찬물에 담가 식힌 후 껍질을 벗겨 노른자와 흰자로 나누어 고운체에 받쳐 가루를 낸다.
6. 윤기 나게 구운 통북어전 위에 노른자와 흰자가루를 보기 좋게 솔솔 뿌린다.
숟가락으로 조금씩 떠서 얹는다.
방송한 요리 호두전 통북어전 레시피 (요리법, 만들기, 만드는법)를 참고하세요..
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MBC Pleasant day September 13, 2016 Broadcast dish Walnut It is brief introduction of all recipe (recipe, making, making method).
Walnut Jeonbong Northern I
[material]
[Walnut Exhibition]
20 walnuts, 100g beef, 1 red pepper, 3 side roots, 1C flour, 2 eggs, a little salt,
Edible oil 2T
[Tongkuk Iris]
1 buckwheat flour, 1 / 2C flour, 1/3 leek, cooking oil, salt, egg,
[Beef sauce] 2 kinds of kochujang, 1T of soy sauce, 1T of fish sauce, 2t of red pepper powder, 1T of sesame oil, 3T of syrup,
Cheongju 2T, Chopped garlic 1t, Chopped pork 1t, Onion juice
[process]
[Walnut Exhibition]
1. Walnut is soaked in lukewarm water and then rinsed in water. Wipe off the water and cut into pieces at the end of a sword. If it is difficult to slice it, put it in a sprinkler and peel it a little. If you crush too much, you can not enjoy the chewing taste of walnuts.
2. Prepare beef for lean meat or steak, which is not greasy.
3. Carefully cut and cut 1cm length. The red pepper removes the bangalas and cuts them short and thin.
4. Put walnuts, beef, side dishes, red pepper, and flour into the bowl and mix with egg water. Finally, go to salt. It is good to knead to make it slightly thick.
5. Put the oil in a frying pan and put a spoonful of dough into it to make a small, thick shape.
[Tongkuk Iris]
1. The Tongkuk is bought medium in size, which is made up with fat. Cut the bone and cut the tail and head. It is called to be burried in cold water.
2. Press the water of the tongue which has been called enough with the palm of your hand, and apply the well mixed seasoning sauce thoroughly to the back and back.
3. Add flour, egg water and salt, knead, then put in oil pan to make square shape and put the leek on top. When one side is ripe, put a little bit of flour dough in the middle and put the seasoned beef in the middle.
4. Put the saucer on top of the bureaucracy with a bite of the buckwheat, and then the buckwheat sticks to the bureaucrats, and then turns over and not get on. At this time, the oil is once more worn and shiny.
5. Ripe eggs are cooled in cold water, then cooled, peeled and divided into yolk and whites, the powder is supported on a solid body.
6. Sprinkle yolk and white powder on top of the glazed baking tins.
Sprinkle a little with a spoon.
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