쌀눈감자탕
[재료] 돼지등뼈 1.5kg, 감자 800g, 삶은 시래기 100g, 삶은 배추 우거지 100g, 대파 1대, 깻잎 10장, 미나리 5줄기, 쑥갓 5줄기, 된장 1T, 소주 1T, 진간장 1t, 통생강 1쪽, 고로쇠물 적당량, 부추 100g, 애호박 1/4개, 느타리버섯 100g, 콩나물 50g, 홍고추 1개, 쌀눈 적당량, 들깨가루
[양념장] 고춧가루 1/2T, 고추장 1T, 마늘 다짐 1T, 진간장 1T, 육수 2T
1. 돼지등뼈는 찬물에 담가 핏물을 뺀 다음 끓는 물에 소주를 넣어 데쳐내 건진다. 찬물에 한번 헹궈내 채반에 받쳐 물기를 뺀다.
2. 냄비에 (1)의 데친 돼지등뼈에 물을 넉넉히 붓고 삶는다. 이때 된장을 풀어서 푹 삶는다. 뼈가 푹 무르면 국물을 체에 면 보자기를 깔고 받쳐 준비해둔다.
3. 감자는 껍질을 벗기고 모서리를 다듬는다. 냄비에 물을 넉넉히 붓고 소금을 넣어 삶아낸다. 애호박은 2cm 길이로 토막 내어 4등분 한 후 소금에 살짝 절인다. 미나리, 쑥갓, 깻잎, 부추는 먹기 좋은 크기로 썬다. 홍고추는 어슷 썬다. 느타리버섯은 끓는 물에 소금을 약간 넣고 데친 후 찬물에 헹궈 물기를 꼭 짠다. 콩나물도 살짝 데쳐낸 후 물기를 꼭 짠다.
4. 양념장은 섞어 준비해둔다.
5. 냄비에 (2)의 삶은 등뼈와 감자 삶은 것을 담고 나머지 부재료를 넣는다. 육수와 고로쇠물을 부은 다음 양념장을 풀어 넣고 끓인다. 마지막에 들깨가루를 뿌려 끓인다.
방송한 요리 쌀눈감자탕 레시피를 참고하세요..
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Rice ginseng sweet potato
[Ingredients] Pork spine 1.5kg, potato 800g, boiled seaweed 100g, boiled cabbage wooge 100g, 1 big green onion, 10 sesame leaves, 5 parsley, 5 stalks of cilia, 1T of soybean paste, 1T of shochu, 1t of soy sauce, Appropriate amount of ganoderma lucidum, 100 g of leek, 1/4 of zucchini, 100 g of oyster mushroom, 50 g of bean sprouts, 1 red pepper, suitable amount of rice gruel,
[Marinade] red pepper powder 1 / 2T, red pepper paste 1T, garlic compaction 1T, soy sauce 1T, broth 2T
1. Pig spine is soaked in cold water to remove the blood, then put boiling water into the shochu and put it out. Rinse once in the cold water and hold it against the teabag and drain it.
2. Pour enough water into the pot (1) to boil the pig's back and boil it. At this time, loosen miso and boil well. If the bones are tangled, put the soup into the sieve and lay it on the wrapping cloth.
3. Peel the potatoes and trim the corners. Pour plenty of water into the pot, add salt and boil. The zucchini is sliced into 2cm lengths and divided into 4 halves and then pickled with salt. The buttercups, chinese cabbage leaves, sesame leaves, leeks are sliced to a good size. The red pepper slices eccentrically. Oyster mushrooms put a little bit of salt in boiling water, rinse in cold water and squeeze the water. Squeeze the bean sprouts and squeeze the water.
4. Prepare the sauce mix.
5. Put boiled (2) boiled spores and potatoes in a pan and put the remaining ingredients. Boil the broth and boil the water, then boil the sauce. At the end, sprinkle with perilla seed powder.
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